logotelefonadres
catala
espanyol

Periodòncia

És la especialitat de la odontologia que es dedica a la prevenció, diagnóstic i tractament de les malalties que afecten a les genives que envolten les dents o els implants.

En la majoria dels casos es manifesta com a gingivitis (inflamació i sagnat de les genives que no arriba a afectar a l'ós) i la periodontitis crónica de l'adult (també coneguda com a piorrea), on si que existeix una destrucció de l'ós que soporta les dents, i que si no es tracta a temps pot produir la pérdua d'aquestes.

genives normals

Genives normals

gingivitis

Gingivitis

periodontitis incial

Periodontitis inicial

periodontitis severa

Periodontitis moderada

Periodontitis avanzada

Periodontitis avançada

Genives normals

La geniva normal es caracteritza pel seu color rosat i una consistència ferma. Les papiles dentàries (triangles de geniva entre les dents) no sagnen i omplen els espais entre les dents. Les genives sovint tenen un aspecte de puntejat i el marge és fi com el fil d'un ganivet.

Gingivitis

La gingivitis apareix després de 10-20 dies d'acúmuls de placa, encara que això variÏ entre les persones. Es presenta com a envermelliment de les genives, inflamació i tendència a sagnar al raspallar-se.

En aquesta etapa els signes són REVERSIBLES després de la eliminació de la placa mitjançant el raspallat o amb una higiene bucal.

Periodontitis

La acumulació de la placa microbiana en la superfície de la dent i en contacte amb les cèl.lules de la geniva por donar pas a un segon procès en el que existeix destrucció dels teixits que suporten les arrels de les dents (genives i ós). Això és degut als productes alliberats per les bactèries de la placa i a la reacció inflamatória de les própies cél.lules del pacient.

Els efectes sobre la destrucció dels teixits seràn IRREVERSIBLES, i el objectiu del tractament és aturar la malaltia i tornar a una situació inicial de salut. Però és posible que es produeixi una retracció de les genives que pot donar com a resultat:

Tractament

La causa principal d'aquestes malalties són les bactèries presents en la placa bacteriana i el carrall (placa bacteriana calcificada) depositats sobre les dents. Per lo tant, el tractament anirà enfocat a retirar-los de les superfície de les dents.

Normalment, en les gingivitis es realitza una higiene dental per retirar la placai el carrall, i amb això pot ser suficient.

En les periodontitis, i depenent de la severitat de cada cas, són necessaris una série de raspats radiculars, que consisteixen en eliminar la placa i el carrall de dins de les bosses periodontals que s'han format entre les arrels i les genives. En casos de malaltia avançada pot ser necessari fer aquest raspats amb cirurgia a fi d'obtenir un bon accés al fons d'aquestes bosses.

Però EL MÉS IMPORTANT DE TOT, i en el que hi hem de posarmés atenció, és en la instauració d'unes mesures de prevenció per part del pacient per a retirar la formació de la placa bacteriana. És fonamental un correcte raspallat diari per netejar la superfície de les dents, i que el pacient sigui capaç de higienitzar-se i valorar si ho ha fet correctament. Si això no es realitza, tot el tractament previ a la consulta dental no haurà servit de res, i en qüestió de setmanes es pot tornar a la situació inicial de la malatia prévia al tractament.

Al nostre centre dental donem una importància capital a les instruccions d'higiene oral per al pacient a fi de previndre i aturar les malalties de genives.

 

SúriaDental Av.Ajuntament,14 938682205 Súria